Sedan Spotify skaffade stöd för appar har det tack vare smarta verktyg som Moodagent och Tunigo blivit mycket enklare att hitta ny musik. Webbtjänsten Spotifyspindeln är dock så pass bra att jag kände mig tvungen att tipsa om den också, även fast verktyget är fristående från Spotify-klienten.

Enkelt förklarat kan man säga att Spotifyspindeln bygger spellistor baserat på vad våra svenska radiokanaler spelar. Du börjar med att själv välja vilka radiokanaler du vill att tjänsten ska hämta musik från (exempelvis Mix Megapol, Guldkanalen, Bandit Rock eller kanske P2 Musik?), därefter väljer du hur många låtar du vill ha i din lista (50, 100, 250 eller 500), för att avslutningsvis kopiera in listan i Spotify – antingen som ny spellista eller direkt i spelkön.

Den senaste proceduren har jag hört att många haft problem med i de fall då musiken de försökt lägga till inte finns i Spotify, och detta har folket bakom webbtjänsten försökt åtgärda genom att infoga en funktion för att, om möjligt, inkludera även dina lokala musikfiler i listan. För mig har det i vilket fall inte uppstått några bekymmer.

spotifyspindeln

Något som det liknande verktyget Radiofy bjuder på och som jag gärna hade sett även i Spotifyspindeln, är live-listor som uppdaterats med nya låtar i takt med att de spelas på de utvalda radiokanalerna. Då tjänsten bara är ett år gammal är det möjligt att en sådan funktion dyker upp så småningom.

I dagsläget fungerar verktyget alltså bara med Spotify, men det hade inte förvånat mig om även Wimp-stöd dyker upp i framtiden. Trots namnet, som ju pekar på att man koncentrerar sig på Spotify…

Hur som helst tycker jag att Spotifyspindeln sköter sitt jobb väldigt bra, och för dig som älskar radio med inte orkar med reklampauserna är den här webbtjänsten ett mycket bra alternativ.