Program

En av de största anledningarna till att din nya och snabba dator med tiden blir seg och långsam är alla de autostartande program som ligger i bakgrunden vid uppstarten. Därför tänkte jag här gå igenom vad det handlar om och hur du kontrollerar din dator efter alla små startups.

Det är nämligen så att många av de program du installerar på din dator samtidigt installerar ett litet verktyg som lägger sig i bakgrunden av ditt system. Då huvudprogrammet sedan öppnas hjälper dessa små aoutoruns till för att göra uppstarten så smidig och snabb som möjligt. Tanken med de autostartande programmen är alltså god.

Programmen stjäl datorkraft

Dessvärre stjäl de små programmen mycket processorkraft och internminne eftersom de hela tiden ligger standby för att hjälpa huvudprogrammet. Dessutom är det ganska vanligt att ondsinta skapelser som virus och trojaner lägger sig bland dina övriga autostartande program för att ständigt kunna kontrollera dig och din kapade dator.

Precis som allt annat finns det dock undantag. Program som ska finnas i bakgrunden för att exempelvis skydda ditt system som antivirus och brandvägg behöver och ska naturligtvis verka som autostartande program. Små tillägg till ditt grafikkort och skrivare kan också vara bra att ha körandes i bakgrunden.

Hur ska jag ta bort autostartande program?

Det allra enklaste sättet att kontrollera om du har några onödiga startups aktiverade (vilket du sannolikt har) är att använda systemkonfigurationen som du kommer åt genom att skriva in kommandot msconfig i sökrutan under Start-menyn  för Windows Vista och 7 eller kör-rutan om du använder XP. Därefter väljer du fliken Autostart som du ser på bilden här nedanför.

Autostartande program

Alla program i listan som är förbockade är alltså inställda på att starta upp samtidigt som ditt operativsystem. Om du bara har ett fåtal nödvändiga program förbockade kan du alltså stänga ner fönstret och fortsätta letandet efter det som tynger ner ditt system. För de flesta tror jag dock inte att det är så, och det är då dags att åtgärda det genom att börja kryssa bort de autostartande program som din dator och du inte behöver.

Vilka ska jag kryssa bort?Autostart

Jag har redan varit inne på att program som behövs för att din dator ska fungera, så som systemfiler och operativsystem tillsammans med brandvägg med mera ska vara förbockade.

På grund av att programmen i listan ofta står under knepiga förkortningar kan det dock vara svårt att avläsa vilka program som är viktiga respektive onödiga. Det du behöver göra då är att söka efter programmets filnamn som står listad under Autostart-fliken i en dedikerad sökmotor för just autostartande program.

Två riktigt bra alternativ är Bleepingcomputer.com och Pc Review

självuppstartande-program

Efter din sökning får du reda på om programmet i fråga är nödvändigt för ditt system eller något program och du kan sedan avgöra om du vill kryssa bort det. När du sedan är klar startar du om din dator, och förhoppningsvis är den då snabbare än tidigare. Lycka till!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , (intressant?)