Känns din dator seg och långsam att använda? Startar den upp väldigt trögt? I så fall är du inte ensam, i takt med att du installerar program, laddar ner filer, skapar dokument – ja helt enkelt använder din dator, blir den så småningomlångsam dator slö.

En av de vanligaste frågorna jag brukar få via mail är hur man gör sin dator snabbare. I den här bloggposten tänkte jag i stället ta det hela baklänges, och lista 9 anledningar till att din dator är seg och långsam. Självklart får du också tips om hur du ska åtgärda problemen.

1. Datorn är fylld med autostartande program

Många av de program du installerar på din dator installerar samtidigt små verktyg för att exempelvis hjälpa huvudprogrammet vid uppstarten. Dessvärre stjäl dessa små tillägg mycket processorkraft och internminne, eftersom de hela tiden ligger standby för att hjälpa huvudprogrammet.

En stor orsak till din sega dator kan alltså vara dessa autostartande program. Läs min artikel ta bort autostartande program för att åtgärda problemet, så är du på god väg mot en snabbare dator.

2. Du har inget fungerande antivirusprogram

I dessa tider då utveckling av virus, skadlig kod, trojaner och annat skräp vuxit till en enorm marknad, är det självklart viktigt att ha ett fungerande skydd. Ett bra antivirus är därför något du måste ha, och om du inte har det ska du genast skaffa ett.microsoft_security_essentials_icon

Det finns ett antal riktigt kraftfulla och kostnadsfria gratisprogram idag, för dig som inte vill investera i en kommersiell version. Faktum är att Microsofts egen variant, Security Essentials, är ett bra val.

3. Du har ingen brandvägg

Av samma anledning som ovan är det förstås viktigt att du har en fungerande brandvägg för att skydda din dator mot bland annat illasinnade hackare. I de flesta kommersiella antivirusprogrammen, liksom i en del gratisalternativ, ingår det en bra brandvägg. Men om du inte har någon utan förlitar dig på Microsofts inbyggda, ska du genast åtgärda detta.

Hos TkJ hittar du flera bra gratisalternativ, varav Comodo Free Firewall är min favorit.

4. Du avinstallerar aldrig program

Tillhör du dem som aldrig avvinstallerar program, med ursäkten att “jag kanske behöver det vid ett annat tillfälle”? I så fall ska du genast göra något åt detta.

Förutom att programmen tar upp plats på din hårddisk, lär det samtidigt finnas ett stort antal små autostartande verktyg i bakgrunden som hjälper huvudprogrammet. Så sätt igång att rensa bort gamla mediaspelare, webbläsare och dvd-brännare direkt.

5. När du väl avinstallerar programmen, gör du det för dåligt

Faktum är att det inte räcker att använda kontrollpanelens verktyg för avinstallering av program. Då lämnas det nämligen kvar en massa spår i registret tillsammans med en hel del onödiga småfiler, som bidrar till att din dator blir långsam att använda.

Istället behöver du använda ett lite mer kraftfullt program för rensningen, som till exempel Revo uninstaller.

6. Datorns hårddisk är full

I regel brukar man säga att minst 20% av hårddiskens lagringsutrymme behöver vara ledig för att din dators arbete ska flyta på smärtfritt. Har du inte det, är det dags att städa.

langsam-seg-dator@The Oatmeal

Flytta därför alla dokument, musikfiler, filmer, spel och bilder du inte behöver ha i din dator till en extern hårddisk, och radera dem sedan från datorn. Därefter ska du läsa min guide 6 tips för snabbare dator genom storstädning, för ytterligare tips. 

7. Du har drabbats av virus, spyware eller annat skräp

Om du varken hade antivirusprogram eller brandvägg installerad före du läste den här guiden, finns det stor risk att du har en massa illasinnat skräp i din dator. Börja då med att göra en genomsökning med ditt (nyligen installerade) antivirusprogram, eller via nätet.

Om genomsökningen inte gav resultat är det dags att ta till lite tyngre metoder. Börja med att prova Malwarebytes Anti-Malware, som är ett riktigt kraftfullt verktyg. Förhoppningsvis kommer programmet hitta de infekterade filerna och ta bort dem.

8. Du använder Internet Explorer 6 (?!)

Av någon anledning som jag har väldigt svårt att förstå är det fortfarande mängder av internetanvändare som hängt kvar vid nästan 10 år gamla Internet Explorer 6. Förutom att säkerheten med en så gammal webbläsare är mycket bristande, är den också ordentligt långsam att använda.

langsam-seg-dator

Om du är en av dem som använder IE6 ska du först skämmas en stund, och sedan ladda ned en nyare webbläsare. Jag rekommenderar Firefox eller Google Chrome.

9. Datorns hårdvara är föråldrad

Om ingen av punkterna här ovanför stämmer in på din dator, kan det helt enkelt vara så attlangsam-dator hårdvaran som exempelvis processorn, internminnet och grafikkortet är för gammalt och dåligt.

Detta medför att din dator inte klarar av att hantera tunga program och filer. Vid ett sådant tillfälle rekommenderar jag att du helt enkelt köper en ny dator, alternativt försöker uppgradera de föråldrade delarna.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , (intressant?)