Såhär på helger blir det extra populärt bland exempelvis kvällstidningar att betygsätta saker. Filmer, böcker, kläder, musik, resmål – allt ska få betyg. Så varför inte hänga med på den trenden och sätta dina egna betyg på Twitter? Detta fixar nämligen webbtjänsten Rankable.

Proceduren för att använda Rankable är mycket enkel. Börja din tweet med att hashtagga det du vill betygsätta, lägg in en valfri kommentar (om du vill) och avsluta sedan tweeten med #rankable följt av ditt betyg. Exempelvis så som jag gjort här nedanför:

Som du ser har jag här betygsatt “pizza” med betyget nio av tio. Efter att ha publicerat en sådan här tweet kan man bädda in en specialgjord widget på sin blogg eller hemsida så att också andra kan sätta ett betyg. Värt att notera är att man naturligtvis måste ha ett Twitter-konto för att kunna betygsätta.

betygsätta via twitter

Efter att du publicerat ditt betyg kan du snabbt och enkelt söka efter din hashtagg på Rankables webbsida för att se vilka fler som har betygsatt saken i fråga. Detta har jag gjort här ovanför, och du ser att “pizza” hittills fått 80% i totala betyg eftersom jag är den enda som betygsatt maträtten.

Sammanfattningsvis tycker jag att Rankable är en smidig tjänst som förhoppningsvis växer i fortsättningen. I skrivande stund kommer det bara in ett fåtal betygsättningar per dag enligt deras hemsida, men när vetskapen om Rankable sprider sig tror jag att siffran på användare kommer öka.

Är du ute efter en lättanvänt metod för att starta en miniomröstning via Twitter och därefter kunna hålla koll på resultatet är #Rankable tjänsten du letat efter!