Ljud är alltid roligt, och därför blev jag väldigt glad när jag fick möjlighet att testa de danska hörlurarna TMA-1 från märket Aiaiai. Den här relativt nysläppta modellen siktar på bli den moderne DJ:ens bästa vän.

Det första som slår mig är att lurarna har ett väldigt annorlunda utseende jämfört med många av sina konkurrenter. Istället för skrikiga färger och mängder av detaljer är TMA-1 enkelt utformade, med en mattsvart huvudbygel och helt rena öronkåpor. Lurarna består av hårt nylon samt en gummisträng under huvudbygeln. Stilrent och mycket snyggt.

Komfort

Det medföljer två olika typer av öronkuddar som för övrigt är mycket enkla att klicka loss och byta ut. Jag föredrar de lite mjukare kuddarna som enligt mig gör att lurarna får bättre kontakt med öronen, men det är förstås väldigt individuellt. Hur som helst ett plus att kuddarna är utbytbara.

Medföljer i kartongen gör också två olika typer av sladdar, en spiralsladd och en vanlig rak kabel som dubbelspelar som headset och därmed bjuder på volymkontroll och mic. En bonus helt klart, även om jag föredrar spiralsladd på grund av tänjbarheten.

aiaiai TMA-1

Oavsett vilka öronkuddar du väljer sitter TMA-1 bra över öronen vilket också innebär att dämpningen av utomstående ljud fungerar bra. Lurarna är av typen som sitter på öronen snarare än runt, och trots att de av känslan att döma sitter stabilt och bra på mitt huvud har de en tendens att vara lite framtunga och ibland glida av min skalp. Kan ha att göra med min huvudform dock.

Som jag nämnde i inledningen består hörlurarna av hårt nylon samt en del gummi som är tänkt att göra insidan av huvudbygeln något mjukare. I stort sett tycker jag att TMA-1 är bekväma, men efter några timmars konstant musik- eller filmlyssnande gör den hårda huvudbygeln sig påmind. En mjuk sträng av stoppning högst upp som dämpning mot huvudet hade verkligen inte skadat (annat än designen).

Ljudet

Vad gäller ljudet är TMA-1 alltså riktade till DJ:s. Vid en första lyssning tyckte jag att ljudbilden lät kall och ganska dov jämfört med mina andra liknande lurar (bland annat Audio Technica ATH-m50, Sennheiser HD428 och Steelserier Siberia V2), vilket troligen beror på att de ska prestera bra i högljudda och skräniga miljöer så som på klubbar och på dansgolvet. Det här intrycket stod sig men dämpades en aning allt eftersom jag använde och spelade in mitt exemplar.

Ytterligare saker som en DJ, men också vi andra som vill lyssna under högljudda förhållanden, kommer uppskatta är att de här hörlurarna klarar av att spela extremt högt. Klart högre än något av mina andra par hörlurar.

Gällande basen tycker jag att den är bra om än inte jättedjup. Snarare har den en punschig karaktär och finns där i bakgrunden hela tiden, utan att varken störa eller vara alltför tillbakadragen. Något som däremot står ut från ljudet är trummor och liknande vilket antagligen underlättar vid mixande.

På det stora hela tycker jag att TMA-1 saknar något i ljudbilden för att låta sådär exceptionellt bra och för att därmed tillfredsställa just mina mina öron. Vad det är kan jag inte riktigt sätta fingret på, men det kan vara den något svaga diskanten eller att jag hade velat ha mer “power” i ljudet rent allmänt. Mellanregistret känns nämligen ganska tillbakadraget.

Sammanfattningsvis

Aiaia TMA-1 har många positiva egenskaper så som ett minimalistiskt och väldigt fräscht utseende, bra noise-cancelling, hög högstavolym samt såväl utbytbara öronkuddar som två olika typer av sladdar. Däremot kommer jag inte riktigt överens med dem gällande ljudet, som jag upplever som lite tillbakadraget. Basen är dock helt okej.

För en DJ tror jag att TMA-1 skulle passa som handen i handsken tack vare att lurarna helt enkelt är anpassade för sådant användande, men jag som amatörlyssnare blir inte helt blown away. Priset som ligger på närmare 1500 kronor på webben gör dessutom att jag inte riktigt kan säga att de är prisvärda. Utseendet är nära att ta upp lurarna ett betygsnäpp, men i slutändan landar de på en stark trea hos mig. En stor tumme upp för den annorlunda designen dock!

Betyg:

betyg

Mer info om TMA-1 finns på Aiaiais hemsida.