…och en hel del annat kul. Någon enorm uppdatering blev det inte när Apple med Tim Cook i spetsen vid 19.00 drog igång sin keynote angående i första hand nya iPad, men det var ändå ett antal efterlängtade nyheter som presenterades.

Då det redan skrivits spaltkilometrar om nya iPaden på i princip varje webbsida världen över, hade jag inte tänkt gå in så jättedjupt på den nya modellen utan snarare dra en snabb recap på det mest intressanta. Låter väl ganska okej?

Till att börja med var namnet det som förvirrade mest under kvällen. De flesta hade väntat sig något i stil med iPad 3, iPad HD eller kanske iPad 4G, men i slutändan fick den nya surfplattan inget egentligt namn alls. Den benämndes hela tiden som “the new iPad” vilket alltså betyder att den kort och gott kommer heta iPad i fortsättningen. Kika på Apple.se så får du se.

nya iPad

Annars var det den nya skärmen som enligt mig var den mest betydande uppdateringen. Precis som många, inklusive undertecknad, spekulerat i blev det en Retina-display med väldigt hög upplösning (2048 x 1536 pixlar) som sitter på nästa generations padda. Fyra gånger fler pixlar än skärmen hos iPad 2 och därmed den mest högupplösta skärmen någonsin i en mobil enhet. Inte illa.

Apple gick sedan vidare med att presentera LTE (ofta kallat 4G) som förhoppningsvis kommer snabba upp padd-surfandet rejält. Maxhastigheten blir nu 73 megabit per sekund, och då vi i Sverige ju har relativt bra utbyggt 4G-nät (åtminstone i och omkring våra storstäder) kan det här bli riktigt kul. Troligtvis får vi inga 4G-hastigheter i Sverige. Läs mer.

Den tredje stora grejen blev den uppdaterade kameran som i nya iPad kommer få bildsensor på 5 megapixlar, autofokus och ansiktsigenkänning, samt videoinspelning i 1080p. Batteritiden blev densamma som innan – 10 timmar – hos WiFi-modellerna, medan 4G-varianterna får nöja sig med 9. Även minnesmängderna är bibehållna vilket alltså betyder modeller med 16, 32 samt 64 gigabyte.

the_new_ipad

Vad gäller formen blir plattan i stort sett oförändrad jämfört med sin föregångare. Dock inte precis likadan – den kommer vara 0,6 millimeter tjockare samt väga aningen mer – vilket mest troligt beror på ett större batteri för att kunna driva den förbättrade skärmen med bibehållen batteritid.

Övrig info i korthet:

  • Förbättrad, dubbelkärnig processor (Apple A5X) som ska prestera fyra gånger bättre än den tidigare modellen
  • Ny dikafon. Ingen Siri dock, än så länge
  • Säljstart i USA och några till länder 16:e mars, vi i Sverige får vänta tills fredagen den 23:e mars
  • Priserna kommer ligga på $499, $599 och $699 för de tre minnesstorlekarna i WiFi-modell, samt $629, $729, och $829 för motsvarande modeller i 4G-version (jag återkommer med svenska priser, men lägg till en nolla till de amerikanska så har du ett riktvärde då moms, tull osv är inräknat.)

nästa ipad

Det var nog allt. Slutligen skulle jag dock vilja kommentera namnet på nästa iPad, som alltså blev… iPad. Anledningen till detta tror jag är att Apple vill få bort själva modellbeteckningen från sitt produktsegment liksom de har gjort med sina datorer och mediaspelare. iMac, Macbook Pro, iPod Nano osv.

Genom att bara kalla en produkt vid dess namn skapar man ett annat slags fokus på själva prylen snarare än en hysteri kring vilken modell det handlar om, samtidigt som det nuvarande systemet snabbt hade blivit löjligt om sisådär 10 år. iPad 13 liksom?

Slutligen – ska du köpa iPad? Själv avvaktar jag nog ett tag eftersom skillnaderna jämfört med min iPad 2 inte känns impulsköp-stora. Å andra sidan hade en Retina-skärm varit väldigt, väldigt nice…