ladda ner musikAtt ladda ner musik gratis och lagligt låter som en dröm för många. Faktum är att så inte är fallet, vid sidan om olaglig fildelning finns det nämligen ett antal sajter som låter dig ladda ner musik helt gratis, och som dessutom ligger i gråzonen vad gäller lagligheten i det hela.

Uppdatering 11/6 -2011: För mer läsning om liknande sidor ska du läsa min nyskrivna artikel 5 utmärkta webbtjänster för gratis musik lagligt.

Här laddar du ner musik gratis och lagligt

Runtom på nätet finns det ett antal sajter som hjälper dig att söka efter Mp3-musik. Sajterna har alltså inte själva musiken på sina servrar, de länkar dig bara vidare dit musiken finns. Därför befinner sig sidorna det handlar om lite i en gråzon eftersom de egentligen inte gör något olagligt.

Enkelt förklarat kan man säga att de länkar dit musiken finns, vilket gör att det klassas som lagligt när du laddar ner musiken gratis från källorna som sajterna länkar till. Visst låter det bra? Det är det också.

Håll koll på låtarnas bitrate!

Det vanligaste bland de här sajterna är möjligheten att ladda ner musiken lagligt i mp3-format, även om vissa av dem också låter dig spela låtarna direkt samt exempelvis skapa spellistor. Rent generellt (inte alltid) brukar sajterna vara fullproppade med reklam och popup-fönster, vilket kan vara jäkligt irriterande. Menmen.

Av tidigare erfarenheter vet jag att en stor del av musiken brukar vara av helt okej kvalité, men det kan ändå vara läge att kika lite på hur hög bitrate låtarna har innan du laddar ner dem. Dessutom är storleken på filen ett bra riktmärke – låtar som är mindre än, låt säga, 2 megabyte brukar vanligtvis inte vara något att ha.

Förenklat kan man säga att ju högre bitrate en låt har, desto bättre kvalité på ljudet är det. Själv laddar jag sällan ner låtar med bitrate under 180 kbit/s. Som jämförelse strömmar Spotify Premium sin musik med ljudkvalitén 320 kbit/s.

Min rekommendation: Beemp3

Min favorit bland sidorna som du kan ladda ner musik från är Beemp3.com. Det är en sajt med ett stort utbud av musik för nedladdning (dock inte så många svenska låtar), och som är lätt att använda. Stundtals plottrigt utseende hör till det negativa, men ofta fungerar det finfint att ladda ner låtar härifrån.

Ladda ner musik gratis
Du börjar med att söka efter en artist eller låttitel genom att använda Search-rutan i mitten av fönstret. Tänk på att såna här sökfunktioner kan vara lite kinkiga med vad du skriver in, så försök därför vara så tydlig som möjligt med exempelvis rätt stavning på det du söker efter.

När du hittat en låt du vill ladda ner matar du in säkerhetskoden till vänster under rubriken DOWNLOAD MP3 FOR FREE, och kan därefter trycka på Download. Nu börjar låten spelas, men du laddar inte ner den. Såhär ologiskt fungerar det på de flesta sajter av den här typen.

För att ladda ner låten gratis till din dator måste du istället högerklicka på Download och välja Spara länk som (i Firefox) eller Spara mål som (i Internet Explorer). Därefter börjar nedladdningen från Beemp3-källorna, som kan ta olika lång tid beroende på hur stor respektive musikfil är.

Det finns som sagt fler liknande sidor för laglig och gratis nedladdning, så här nedanför har jag listat några alternativ som fungerar på liknande vis.

Har du testat Beemp3, eller har du någon annan favorit för gratis musiknedladdning att tipsa oss om? Lämna en kommentar i så fall!
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , (intressant?)