gratis-spelareI dessa tider då fysiska skivor känns mer och mer utdött blir det allt mer nödvändigt att ha en bra (och gärna gratis) mediaspelare installerad på din dator för att kunna se film och lyssna på musik på ett hyggligt sätt. Standard bland ”normalkunniga” är att använda medföljande Windows Media Player för det uppdraget, vilket är synd eftersom den helt enkelt suger.

Numera finns det nämligen mängder av små och snabba mediaspelare att ladda ner gratis på nätet, och som till skillnad från Media Player har alla nödvändiga codecs inbyggda. Det innebär alltså att du inte behöver leta upp och ladda ner nya varje gång du ska lyssna på ett klipp eller se en film som spelaren inte stödjer eftersom allt finns inbyggt. Bara att starta och njuta alltså.

Här kommer därför 5 riktigt bra mediaspelare som du snabbt och enkelt kommer igång med – helt gratis.

1) Gom Player

Gratis mediaspelare

En väldigt bra spelare med många inställningsmöjligheter. Tack vare en guide första gången du startar Gom Player där du får ställa in hur du vill att spelaren ska sköta sig är den också riktigt smidig att komma igång med. En annan kul funktion är att du kan börja titta på filer som är trasiga eller inte färdigtankade. Bra om du håller på att (lagligt) ladda ner en film som inte är klar, men som du ändå vill börja titta på.

Ladda ner

2) KM Player

bra mediaspelare

Styrkan med KM Player är enligt mig att den är väldigt snabb att starta upp jämfört med de övriga spelarna. Den har även ett riktigt snyggt gränssnitt vilket inte är helt fel, och såklart också stöd för de flesta film-  och musikformaten.

Ladda ner

3) VLC Player

mediaspelare

Den mest populära mediaspelaren som under flera år dominerat marknaden tack vare de hundratals inställningsmöjligheter som erbjuds. VLC klarar av det mesta du kan tänka dig, inklusive att till exempel spela in valda delar av en film eller ett musikstycke och spara som en egen fil. Själv har jag dock aldrig gillat utseendet som andas lite väl mycket Windows 98…

Ladda ner

4) Media Player Classic

mediaspelare

Trots det välbekanta namnet har den här mediaspelaren inte mycket gemensamt med Windows variant. I stället är det här en smidig liten spelare där man satsat på snabbhet framför coola funktioner och en massa bling-bling. För dig som vill ha det enkelt.

Ladda ner

5) AllPlayer

gratis mediaspelare

Egentligen är det inget speciellt med AllPlayer. Visst fungerar den som den ska, men det som gör den intressant är en funktion som letar upp undertexter till den film du vill se. Om du till exempel (lagligt..) laddat ner en film utan svensk text är det bara att öppna filen med AllPlayer så scannar den igenom OpenSubtitles.org efter en lämplig undertext, varefter du kan ladda ner den direkt. Riktigt smart funktion som gör den värd att rekomendera!

Ladda ner

Vilken är din favorit bland alla gratis mediaspelare?

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , (intressant?)