gratisprogram-studenterSom student har man det ofta rejält knapert, och varför då lägga de få slantar man har på svindyra licensprogram när det finns riktigt vassa gratisprogram som ersättare?

Därför råder jag dig att skippa Office-paketet, Photoshop och de andra hutlöst dyra originalversionerna och ta en titt på den här listan i stället. Här har jag nämligen samlat ihop 9 gratisprogram som alla studenter, och såklart även ni andra, absolut inte får missa!

1) Gimp – Mycket kraftfullt och populärt verktyg för bildredigering som låter dig göra precis vad som helst med dina bilder. En utmärkt gratis ersättare till svindyra Photoshop.

gimp

2) Open Office -  Vad vore en sådan här lista utan Open Office? Detta programpaket ger dig ett väldigt kompetent gratisalternativ till Office-paket med ordbehandlare, kalkylprogram, presentationsverktyg med mera. Simplare design men i grunden precis lika bra som Microsoft Office.

3) Filezilla – Ibland behöver man överföra stora filer till olika platser, och då är ett FTP-program utmärkt att ha. Filezilla är enligt mig det bästa alternativet som dessutom är helt gratis.

4) Gom Player – Eftersom det ibland kan bli rätt drygt på studenthemmen är det ju ett måste med ett program för musik och film. Ett bra val är kostnadsfria Gom Player som enkelt överglänser Windows Media Player.

gom-player

5) XMind – Ett väldigt smart gratisprogram för brainstorming som kommer till nytta vid exempelvis planering av projekt och att-göra-listor. Bra resurs som alla studenter borde prova.

6) Remember The Milk – Egentligen inget program utan istället en suverän gratis webbtjänst för hantering av uppgifter, tentor och annat. Kan till exempel skicka dig påminnelser via sms en viss tid innan något viktigt.

7) ImgBurn – Du behöver inte lägga massa pengar på exempelvis Nero för att få ett riktigt bra program för att bränna filer, musik och filmer av olika filtyper. ImgBurn sköter detta extremt smidigt.

img-burn

8 ) yWriter – Om du läser till författare eller skribent av något slag är det här programmet något för dig. yWriter är ett avancerat verktyg för att hantera och hålla ordning på dina uppsatser och texter.

9) Google Chrome – Att byta ut Internet Explorer mot en bättre webbläsare är något varje student bör göra snarast, och Google Chrome ett riktigt vasst alternativt.
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , (intressant?)