googleSom de flesta av oss vet har Google massvis av webbverktyg och webbtjänster som du fritt kan använda. Analytics, Gmail, Translate, Search, Docs, Maps och Google+ är de kanske mest välkända, men utöver dessa har företaget genom åren startat upp ett helt gäng verktyg som lyckats passera ganska obemärkt förbi.

I veckan skrev The Next Web ihop en lista bestående av just sådana här webbtjänster. Eftersom listan innehöll flera produkter jag aldrig hört talas om tidigare tycker jag att inlägget kunde vara värt att tipsas om.

Naturligtvis bör du genast surfa vidare till TNW om ni är sådär väldigt nyfikna och vill läsa mer om varje verktyg, men i annat fall skrev jag en snabb sammanfattning här nedanför:

  1. Google Takeout – Används för att ladda ner data från dina Google-tjänster som G+ och Picasa.
  2. Google Mars – Som Google Earth fast för Mars, typ. Rätt coolt faktiskt.
  3. Google Health – En slags portal för hälsoinformation. Läggs tyvärr ner i början av nästa år.
  4. Google SketchUp – Häftigt verktyg för att skapa 3D-modeller.
  5. Google Correlate – Låter dig hitta mönster i olika sorters data.
  6. Google Sites – Ett verktyg jag inte har så bra koll på (alls), men det handlar tydligen om att dela information med egenskapade grupper.
  7. Google HotPot – Används för att sätta betyg på exempelvis restauranger.
  8. What Do You Love? (from Google) – Ett både användbart och väldigt smidigt verktyg som samlar ihop fakta från Googles olika webbverktyg om ett ord du söker på.
  9. YouTube Feather – En betaversion som är tänkt att bli en enklare och mindre krävande version av Youtube.
  10. Panoramio – Ett slags nätverk för att dela bilder.

Visst lät flera av webbtjänsterna intressanta? Mitt förslag är att vi börjar använde dem nu, om inte annat för att Google inte ska få för sig att stänga ner dem!